Monografia Bisericii "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril"

Istorie Decembrie 28, 2011

Satul Tudor Vladmirescu din comuna Avrămeni este situat la 4 km sud-est de reşedinţa comunei, la hotarul cu teritoriul comunei Hăneşti şi la 6 km vest de satul Manoleasa. Până în anul 1948 s-a numit Principele Mihai. Sat întemeiat în urma împroprietăririi din anii 1919-1922 pe fosta moşie a satului Sârbi din comuna Vlăsineşti, atunci în stăpânirea epitropiei Spitalului Sf. Spiridon din Iaşi, cu locuitori din satele Tureatca, Târnăuca, Mihoreni, Poeni, în prezent pe teritoriul Ucrainei.

În anul 1920 au venit aici circa 20 de familii, care şi-au construit bordeie drept locuinţe, în preajma ogorului ce li s-a dat în stăpânire.

Dintre familiile venite aici la început se pot menţiona: Dumitru Guşu, Dumitru Hemcinschi, Dumitru Struţ, Simion Guşu, D. I. Ivănescu, Petrea Corsei, Ioan Corsei şi altele. Al doilea val de familii a venit în perioada 1921-1922 iar din 1925, când este stabilită vatra satului de către învăţătorul Ioan Trufin din satul Sârbi, deputat, politician călător pe la diferite partide (liberal, conservator, agarian), încep a se construi primele case, dintre care mai pot fi vazute astăzi foarte puţine.

Informaţii primite în anul 1975 de la Neculai Apostol (Iascu) din Avrămeni, atunci în vârstă de 92 de ani şi cu o luciditate uimitoare, probează că la locul numit Conacul lui Trufin sau Odaia lui Trufin, situat la circa 1,5 km sud de satul Tudor Vladimirescu, a fost un sătuc, înainte de 1821, care a fost ars de turcii ce urmăreau călări cete de eterişti. La sud-est de acel sătuc, într-un loc unde creşte mult boz, ar fi fost un alt sătuc, care s-ar fi numit Bojii sau La Boji.

Biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din satul Tudor Vladimirescu s-a construit între anii 1945-1948, din bârne de lemn şi vălătuci de pământ, căptuşită cu scândură în interior şi exterior. Materialul lemnos a provenit de la biserica construită în anii 1887 în satul Avrămeni şi, iniţial, s-a folosit la construcţia unei biserici din satul Ungureni. Fraţii Iordache şi Alecu Isăcescu, stăpâni în moşia Ungureni dar şi la Avrămeni, au construit o biserică din zid la Ungureni, au donat materialul lemnos şi 30 de galbeni pentru biserica din Avrămeni iar după construcţia bisericii din zid, între anii 1935-1938, în satul Avrămeni, biserica din lemn a rămas în aceeaşi curte până  în 1945, când s-a dezmembrat şi transferat în satul Principele Mihai, unde s-a şi terminat reconstrucţia în anul 1948. În anul 2002 s-a căptuşit interiorul bisericii cu scândură nouă, donată de familia Nechita Constantin, fost director şi învăţător al Şcolii Tudor Vladimirescu, iar în anul 2010 biserica a fost renovată complet, pe interior şi exterior. 

Printre preoţii slujitori amintim pe vrednicii de pomenire pr. Vasile Ciorăscu şi Pr. Mihai Rotaru.

Din decembrie 2001 la Sfântul Altar slujeşte pr. Ionuţ Miorcăneanu celor 180 de familii ortodoxe din sat.