Concursul național de proiecte duhovniceşti pentru educație misionar-filantropică „Sfânta Euharistie – lumina vieţii creştine”.

Viața parohiei Martie 31, 2014

BUCURIA PRIMĂVERII, PRIMĂVARA BUCURIEI

 

                    Primăvara aduce bucuria Învierii, a Împărtășirii cu Hristos și totodată a mulțumirii întregii omeniri pentru împăcarea omului cu Dumnezeu, cu semenii și cu sine însuși.

 

 

ECHIPA DE IMPLEMENTARE A PROIECTULUI:

 

PAROHIA SFINȚII ARHANGHELI MIHAIL ȘI GAVRIIL

LOCALITATEA TUDOR VLADIMIRESCU, COMUNA AVRĂMENI, JUDEȚUL BOTOȘANI

PREOT PAROH: IONUȚ MIORCĂNEANU,  Loc. Tudor Vladimirescu, com. Avrămeni, jud. Botoșani, nr. Tel: 0747541684, e-mail: miorcaneanu_i@yahoo.com

 

 

NUMELE COPIILOR DIN GRUPA DE CATEHEZĂ:

 

1.     Mariciuc Andrei, 13 ani

2.     Piftor Constantin, 13 ani

3.     Piftor Sebastian, 11 ani

4.     Bordiciuc Alin, 12 ani

5.     Bordiciuc Daniel, 14 ani

6.     Ciobanu Mădălina, 13 ani

7.     Miorcăneanu Matei, 10 ani

8.     Ciobanu Paula, 13 ani

9.     Patache Roxana, 14 ani

10.                        Rudeanu Maria, 13 ani

11.                        Rudeanu Dumitrel, 11 ani

12.                        Bahnovei Gina, 12 ani

13.                        Ilcu Isabella, 7 ani

14.                        Ivănescu Camelia, 12 ani

15.                        Ivănescu Andreea, 10 ani

16.                        Ivănescu Ioana, 11 ani

17.                        Dubei Matei, 11 ani

18.                        Andron Mihai, 14 ani

19.                        Ivănescu Bianca, 12 ani

20.                        Mariciuc Bianca, 10 ani

21.                        Ivănescu Daniela, 13 ani

 

PERIOADA DE IMPLEMENTARE A PROIECTULUI:

27 februarie – 23 martie 2014

 

LOCUL DESFĂȘURĂRII PROIECTULUI:

Parohia Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, loc. Tudor Vladuimirescu, com. Avrămeni, jud. Botoșani

 

 

 GRUPUL ȚINTĂ:

 

                 De activitățile proiectului duhovnicesc beneficiază cinci familii cu un număr mai mare de copii sau cu posibilități financiare reduse, din care un caz social - un copil a cărui tată i-a murit în urmă cu un an.

1.     Familia Munteanu - 6 copii cu vârste cuprinse între 2 și 16 ani, mama fiind casnică iar tatăl lucrând cu ziua.

2.     Familia Ivănescu – un băiat de 10 ani căruia i-a murit tatăl anul trecut, mama neavând nicio sursă de venit, putem spune că neglijează ușor copilul.

3.     Familia Rudeanu – 4 copii, toți la grădiniță și la școală, tatăl i-a părăsit, mama casnică.

4.     Familia Chifiriuc – 6 copii cu vârste cuprinse între 2 și 14 ani, crescuți de bunică, părinții plecați în străinătate, situație precară.

5.     Familia Gușu – 2 copii, urmează să vină pe lume si un al treilea copil, părinții neavând nicio sursă de venit.

 

 

BUGETUL PROIECTULUI (RESURSE UMANE, MATERIALE ȘI FINANCIARE):

 

                    Resursele umane care susțin proiectul sunt Preotul Paroh împreună cu 21 de copii din grupa de cateheză de gimnaziu, 3 dintre ei fiind din clasele primare. Ne-am orientat atenția către copiii de gimnaziu, îndeosebi, datorită naturii lucrărilor destul de complexe ca și execuție a tehnicii quilling.

                   Resurse materiale: fâșii de hârtie specială quilling, foarfece, lipici, ouă polistiren, lemn, cărți, rechizite, jucării.

                   Resursele  financiare au fost asigurate inițial de către parohie și preotul paroh, pentru a putea fi cumpărate resursele materiale cu care copiii urmau să lucreze, suma totală donată fiind de 100 de lei. Finanțarea finală care a susținut proiectul a fost asigurată de copii prin mijloacele creative de executare a ouălor împodobite în tehnica quilling, a crucilor ornamentale cu flori quilling și a felicitărilor de Paște lucrate, deasemenea, în aceeași tehnică. Suma totală pe care copiii au strâns-o în urma expozițiilor cu vânzare a produselor lor a fost de 415 lei.

 

 

DESCRIEREA PROIECTULUI:

 

Obiectivele proiectului:

                Proiectul BUCURIA PRIMĂVERII, PRIMĂVARA BUCURIEI urmărește ca beneficiarii să se bucure de darurile de cărți și jucării, să conștientizeze implicarea Biseriicii și a Parohiei în ajutorarea familiilor lor, apropierea preotului paroh împreună cu copiii din grupa de cateheză de familiile nevoiașe din localitate, dar și încurajarea acestor familii de a se apropia mai mult de unirea cu Hristos prin participarea activă la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, prin spovedanie deasă și Sfânta Împărtășanie.

 

Activitățile proiectului:

                 Cei 21 de copiii din grupa gimnazială de cateheză vor crea în tehnica quilling ouă de Paște, cruci ornamentale, felicitări pe care le vor vinde în diferite expoziții cu vânzare, în biserică și la primărie pentru a atrage fonduri cu care ei vor cumpăra rechizite școlare, cărți și jucării pentru copiii nevoiași din parohie.

 

Calendarul activităților:

-         27 februarie,  joi: întâlnirea în biserică cu copiii din grupa de cateheză, prezentarea proiectului și a calendarului activităților ce vor fi desfășurate;

-         28 februarie, vineri: aprovizionarea cu resurse materiale pentru atelierul de creație;

-         3-14 martie: învățarea copiilor din grupa de cateheză și aplicarea tehnicii quilling;

-         16 martie, duminică: expoziție cu vânzare în biserica parohială;

-         19 martie, miercuri: deplasarea copiilor din grupa de cateheză împreună cu preotul coordonator la Primăria comunei Avrămeni, pentru întâlnirea cu domnul primar și angajații instituției; organizarea unei expoziții cu vânzare în clădirea Primăriei.

-         20 martie, joi: copiii vor număra banii strânși în urma vânzării produselor lor, vor cumpăra împreună cu preotul paroh și vor împacheta darurile ce vor fi oferite grupului țintă;

-         23 martie, duminică: împărțirea pachetelor cu cărți, rechizite și jucării către beneficiari; copiii din grupa de cateheză vor merge personal, împreună cu preotul coordonator la casele copiilor nevoiași și vor promova bucuria de a dărui bucurie.

-         24 martie, luni: implementarea și alcătuirea unui film în format .avi din fotografiile executate pe toată perioada desfășurării proiectului;

-         27 martie, joi: depunerea proiectului (portofoliul, fotografii și film) la Protopopiatul Săveni.

 

 

Rezultatele așteptate:

                 Copiii vor depune tot efortul necesar confecționării produselor în tehnica quilling pentru a crea atragerea de fonduri optime cumpărării jucăriilor pentru copiii săraci din parohie; pe toată perioada 3-14 martie ei își vor da interesul să muncească pentru bucuria celorlalți copii mai nevoiași. Expozițiile cu vânzare vor fi la biserică și primărie la datele stabilite de calendarul activităților.

                   Ne așteptăm ca beneficiarii proiectului să se bucure mult de darurile primite și să înțeleagă necesitatea participării la Sfânta Liturghie în cadrul Bisericii.

 

 

IMPACTUL PROIECTULUI:

 

                    Mărturiile beneficiarilor sunt bucuriile pe care noi, preotul paroh împreună cu copiii din grupa de cateheză le-am văzut, le-am trăit și le-am simțit atunci când din mâna copiilor au plecat spre alte mâini întinse daruri oferite din inimi sincere. Mulțumirile lor simple au fost îndeajuns pentru noi, zâmbetele lor au fost bucuriile Bisericii de a oferi bucurii.

                   Mărturiile copiilor participanți în proiect:

                   Au fost întrebați de preotul coordonator de impresiile pe care le-au dobândit în urma implicării lor active în ajutorarea copiilor și toți au fost încântați să învețe lucruri noi, utile și frumoase, dar mai ales să trăiască bucuria de a dărui bucurie.

                   Mărturia preotului paroh: Îmi sunt îndeajunse participarea și coordonarea în acest proiect prin care ni s-a oferit încă o șansă să facem bine și să dăruim, mai ales în această perioadă a primăverii când, datorită postului devenim mai altruiști, mai buni, mai înțelegători, așa cum este și Hristos cu noi, așa cum vrea și așteaptă El ca noi să fim toată viața noastră.